Autor: Mîinea Mihaela - „Bălașa, o figură impunătoare”
|
A fost soția domnitorului Constantin Șerban, domn al Țării Românești între 1654-1658. Piatra de mormânt se află la biserica Sfânta Vineri, împodobită cu un frumos chenar floral ce amintește de țesăturile orientale, păstrează în câmp o inscripție unde se precizează că fusese „săracilor miluitoare, credinții drepte râmnitoare și lucruri scump pururea lucrătoare și a toată sărăcimea oameni pătimaș ca o destoinică ajutătoare”.
Inscripția face trimitere la azilul înființat la Biserica Sfânta Paraschiva din Târgoviște (situat pe locul liceului Ienăchiță Văcărescu). „Chiliile […] pe care […] le-a făcut acolo” erau destinate „ca să fie de odihnă creștinilor care cad în nevoie” și „celor care scapă la Sfânta biserică”.
(sursă: Enciclopedia Orașului Târgoviște - Editura Bibliotheca Târgoviște, 2012)

Așezământul înființat de doamna Bălașa în 1656 se numără printre primele din țară cu această destinație. Acesta a fost ridicat partea de sud-est a curții domnești din Târgoviște, deasupra grădinilor. Clădire care a fost dedicată inițial adăpostirii celor săraci și bolnavi, după cum arată pisania de pe fațada de sud, servind apoi, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, drept școala. Era alcătuită din patru încăperi, dispuse în șir pe un singur nivel, acoperite cu bolți în cruce și despărțite prin două săli ce înlesneau accesul atât în curtea interioară a bisericii, cât și către anexele de pe fatada de nord.
(sursă: „Târgoviște Monumente istorice și de artă" de Cristian Moisescu - Editura Meridiane București, 1979)
|