CONCURS NAŢIONAL DE

ARHITECTURĂ, ARTE PLASTICE

ŞI LITERATURĂ SCURTĂ

Ediţia a XIV-a

„Povestiri din Urbea Veche:

INTRĂRI MONUMENTALE”

 

Concursul ajuns la a XIV-a ediție se adresează celor două niveluri de școlarizare: gimnazial și liceal și vizează elevii din:

 • licee vocaţionale de artă şi arhitectură
 • școli de învățământ de masă
 • cluburi/cercuri ale copiilor,

care sunt invitați să transpună într-o formă artistică proprie –arte vizuale sau literatură– o secvență ideală caracteristică spațiului arhitectural în mijlocul căruia trăim.

Lucrările sunt individuale, dar pot fi și colective.

Tema acestei ediții, „INTRĂRI MONUMENTALE”, încurajează tinerii artiști să figureze și transfigureze poarta/ ușa ca reper ce indică zona de acces, de trecere, portalul între spații sau dimensiuni, locul de primire și invitația de a pătrunde într-un mediu care poate avea caracter privat sau public și care trădează prin înfățișare ceva din personalitatea oamenilor locului. Aspectul monumental al intrărilor denotă bunăstare, noblețe, rang, valoare, superioritate, triumf sau dimpotrivă, snobism și megalomanie.

Prin urmare, tema concursului aduce în atenție o provocare: aceea de a chibzui și promova măsura ideală pusă în slujba creației cu artă pentru a susține calitatea și bunul-gust.  

 

 1. REGULAMENT SECŢIUNILE DE ARHITECTURĂ ŞI

ARTE VIZUALE

 1. Se poate participa cu lucrări de arhitectură, design ambiental, scenografie, lucrări de artă plastică şi decorativă, lucrări de artă fotografică sau film, etc.
 2. Tehnicile folosite pot fi variate şi se referă la:
  • desen în creion, tuş, peniţă, pastel, cărbune, etc.
  • acuarelă, tempera, acrylic, ulei;
  • fotografie, fotomontaj sau videomontaj pe suport electronic;
  • altele (design vestimentar, colaj, machete, mixt, pop-up, ș.a.).

Formatul și dimensiunea lucrărilor sunt la alegerea fiecărui concurent, dar se recomandă ca suprafața să se încadreze ca echivalent între formatul A3 (pentru gimnaziu) și A2 pentru liceu, fără ca aceasta să fie obligatoriu.

 1. Participanții vor avea în vedere pregătirea lucrărilor pentru panotare în scopul jurizării și al organizării expoziției finale, fiind de datoria autorilor să confere creațiilor o prezentare de calitate.
 2. Fotografia va fi executată pe format min. A4 (Hârtie sau carton).
 3. Lucrările video (fotomontaje, Power-Point, film) vor fi imprimate pe suport electronic (DVD).
 4. În plicul expediat (mapă, pachet), lucrările vor fi însoţite de o notă care va conţine titlurile lucrărilor, numele şi adresa fiecărui autor, telefon sau adresa e-mail pentru contact, denumirea şi adresa şcolii, numele profesorului îndrumător, şi dacă este cazul un scurt text, un motto, sau orice explicaţie care ar ajuta la înţelegerea mai clară a mesajului transmis de autor. Fiecare lucrare va avea de asemenea înscris citeţ pe verso numele autorului, adresa, tel. de contact sau e-mail, titlul lucrării, numele profesorului îndrumător.
 5. Costurile expedierii lucrărilor vor fi suportate de concurenţi;
 6. Lucrările vor fi încadrate pe mai multe secţiuni: ARHITECTURĂ, GRAFICĂ, PICTURĂ, ARTA DECORATIVA, MODĂ, FOTO-VIDEO, ALTELE (MIXT), pe grupe de varsta.
 7. Lucrările intrate în concurs NU se returnează; ele rămân în patrimoniul organizatorului şi pot fi prezentate în expoziţii publice sau reproduse în diverse publicaţii, specificându-se numele autorului;
 8. Toate pachetele cu lucrări vor fi expediate până la data de 25 martie 2022 data poştei, la adresa:

LICEUL DE ARTE BĂLAȘA DOAMNA”

Str. Lt. Pârvan Popescu, nr. 60

Târgoviște / jud.Dâmbovița

Cod poștal 130078

 

 

 1. REGULAMENT SECŢIUNEA DE LITERATURĂ
 2. Se poate participa cu lucrări de:
 • Proză scurtă (eseu, schiţă, povestire, reportaj, epistolă, fabulă, etc);
 • poezie, (inclusiv acrostih, catren, etc);
 • cuvinte încrucişate, benzi desenate sau alte forme de exprimare literară combinate sau nu cu artele vizuale (desen, fotografie).
 1. Textul scris trebuie să fie conţinut pe 1-3 pagini format A4 cu caractere Arial sau Times New Roman, dimensiunea 12, 14, spațiate la un rând.

El va fi semnat şi vor fi specificate vârsta autorului, adresa completă, telefon/ email de contact, clasa, școala/clubul şi numele profesorului îndrumător (dacă există)cu o data de contact.

 1. c) Lucrările vor fi expediate până la data de 25 martie 2022 în format electronic la una dintre adresele: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., având ca subiect al corespondenței titlul: Concurs literatură „Povestiri din Urbea Veche- INTRĂRI MONUMENTALE” sau prin poştă la aceeași adresa la care sunt expediate lucrările de la arte vizuale.

 

Pentru această ediție a concursului, Ordinul Arhitecților din România finanțează premierea participanților.

 

Persoane de contact: prof.arh. Daniela RADU/ tel.0721-224143/  e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

și prof. Monica COBIANU /tel.0746-558439/ e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

NOTA: Concursul este înscris în CAEN la categoria proiectelor culturale fără finanțare din partea Ministerului Educației